Bij de Wèn
Jos Leben
In de Krukstraat in Meer stond er tot in de jaren 1966/7 een hoeve met een rijke geschiedenis, in Val-Meer gekend als “ bij de Wèn “. In tegenstelling met Val was primogenituur of eerstgeboorterecht, in de 17de en 18de eeuw, niet toepasselijk in Meer en werden veel woningen en stallen opgedeeld tussen de erfgenamen. Bij de Wèn is dit niet gebeurt en is ze heel lang één eenheid gebleven.
-
De overdracht in 1728.
De 2de juli 1728 verscheen Petrus Box, 76-tig jarige inwoner van Meer en weduwnaar sinds 20 maart van Catherina Raddoux, voor de justitie van Meer en Bolder. Hij nam afstand van de opbrengst van zijn eigendom in de Krukstraat gelegen en ook nog van 2 landbouwpercelen, ook in Meer gelegen, ten voordelen van zijn zoon, Nicolas, in huwelijk met Cornelia Raedts. Direct daarna namen zij afstand van dit ten voordelen van hun oudste zoon Petrus die theologie studeerde in Luik. Petrus, de jonge, behield ook de landbouwpercelen die hij van zijn grootvader gekregen had. De inkomsten van deze percelen zullen wel gediend hebben om zijn studies voor priester te bekostigen. De waarde van alles werd geschat op 3000 florijnen (1).
Petrus, de oude, werd geboren te Meer in 1652 als zoon van Nicolas en Cornelia Stas van de hoeve Hamers. Hij huwde met Catherina Raddoux, weduwe van Nicolas Beusen,, en met haar kreeg hij zeker 3 kinderen waaronder Nicolas, geboren in 1680 in Meer.
Nicolas ( ° 1680 ) huwde met Cornelia Raedts, ook van Meer. Zij hadden 9 kinderen waaronder:
-
Petrus, de jonge, ( ° 1706 ) werd priester
-
Wilhelm ( ° 1707 ) bleef vrijgezel, stierf in 1777.
-
Catherina ( ° 1710) huwde met Lambert Vandenbosch van de Burrefetwinnng.
-
Margaretha ( ° 1714 ) stierf in Borgloon in 1758.
-
Mathijs ( ° 1716 ) huwde met zijn nicht Catherina Raedts ( ° 1733 ).
-
Cornelie ( ° 1718 ) huwde met Jan Vandenbosch.
-
Joannes Tilman ( ° 1722 ) werd priester.
2. Een regeling.
Nicolas Beusen en Catherina Raddoux moeten het niet zo slecht gedaan hebben want op 4 april 1676 klopte Renier Mares van Zichen aan voor een lening van 150 gulden, intrest was 6% en dat tot het kapitaal terugbetaald was. Ook de gemeentenaren van Meer hadden in 1676 geld bij Nicolas en Catherina geleend ( 8 ). Nicolas moet niet lang na 1676 gestorven zijn want Catherina hertrouwde met Petrus Box en hun 1ste kind werd op 19 januari 1680 gedoopt.
Op 3 augustus 1690 betaalde Renier Mares de 150 gulden terug aan Petrus Box en Catherina Raddoux ( 8 ). Helena Beusen, dochter van Nicolas en Catherina Raddoux, huwde in 1694 of begin 1695 met Philippe Hermans van Meer en hij was van mening dat zijn echtgenote recht had op de kapitalen van haar vader. Petrus Box daer teghen seijde dat hij die guideren heeft gehad van hunne grootvader Claes Beusen den alden. Er was dus enige wrevel ontstaan tussen Philippe en Petrus maar een akkoord werd door notaris Joannes Tans van Zichen op 20 mei 1700 in een akte gegoten: .. soo sijn die voorschreven partijen door intermissie der goede vader veraccordert soo volght te weeten dat Peter Bocx eerste comparant sal laten volgen aen den tweede comparant ( Philippe en Helena ) een capitael van 280 gulden bb met interesse als Claes Beusen schoenvader van de tweede comparant gedaen heeft aen die gemeintenaeren van Meer op den 18 februarij 1676 met den pacht van jaer 1698 ende 1700.
Item sal hij heeft noch vinden getelt vijfftich gulden bb ende noch gewesen drij andere pachten te weten t jaer 1695, 1696 ende 1697 welcke drij pachten ende 50 gulden bb sulcx xx ende het capitael van 150 gulden bb door Peter Bocx ontfangen van Reiner Mares van Sichen. Waer mede den twede comparanten belovende is aen eerste comparanten niet meer te heijsen noch te molesteren gedurende het leven van sijne schoenmoeder Catrin Raddoux belovende in goede vrinschappe met mallecanderen te leven
3. De hoeve.
Cornelia Raedts overleed in 1730 en Nicolas in 1758. Hun zoon Mathias liet het volgende noteren: Op heden den 23 xber 1763 compareerde voor ons latenen als voor recht den eers. Mathijs Box schepen der justitie Meer en Boler in houwelijck met Cathrijn Raedts den welcken heeft versogt t’ ontfangen en te releveren naar doodt Claes Box sijnen vader voor eerst elf groot roeden landts gelegen onder Meer op ’t Quaetstratie regten ….
Item vijff groot roeden gelegen boven de Cortestege onder Meer regten …..
Item noch vijff roeden uyt thien roeden gelegen op de Leecuyl regten…. Welcke laest genoemde vijff roeden uyt 10 roeden hij bij coop vercregen heeft van Jan Neven van Riempst….
Idem namens sijnen broeder den eerw. Heer Petrus Box pastoor en canonic tot Loon, huijs en hoff geleegen binnen Meer in de Cruckstraat regten, naar Jeker rta Gerard Beusen, naer Millen en Herderen de Gemeynstraat, naar Boler rta Philip Partoins …( 2 )
Petrus Box, de jonge, was dus eigenaar van de hoeve met tuin en weide, gelegen in de Krukstraat, afkomstig van zijn grootvader. Petrus was pastoor in Borgloon sinds 1733 waar hij direct startte met het in orde brengen van de registers. De samenwerking met de Armentafel verliep niet vlotjes en in 1769 noteerde men in Borgloon : Pastoor Pierre Box zegt dat hij 34 jaar gestreden had tegen de geldverspillingen van de armentafel en somt enige feiten op: secretaris, scholaster, veldwachter, ijzeren bodem, grafmaker en varkenshoeder werden er ten onrechte van de armentafel betaald. Daarom komt hij er niet meer naar de Armentafel. ( 3 ).
Na het overlijden hun vader zullen Wilhelm en vooral Mathias het landbouwbedrijf gerund hebben. Nadien werd het een pachthoeve.

Bij de Wèn, ( pentekening van J. Nivelle ) de woning linksvoor werd nieuw gebouwd in 1922.
4. Mathijs en Catherina.
Begin 1760 huwde Mathijs met Catherina Raedts, er kwamen 6 kinderen:
-
Cornelia ( ° 1760 ) huwde in 1783 te Borgloon met Joannes Petrus de Bellefroid.
-
Eva ( ° 1762 ) huwde met Libertus Tans van Zussen.
-
Nicolas Joseph ( ° 1764 ) werd priester, pastoor in Broekom.
-
Maria Ida ( ° 1767 ) werd begijn te Tongeren.
-
Anna Catherina ( ° 1770 ) huwde met Joannes Hermanus Stasseijns.
-
Pierre Guillaume ( ° 1773 ) stierf op 19-jarige leeftijd als student.
Mathijs en Catherina behoorden bij de betere burgers. Ze kochten landbouwgronden en speelden bankier. De studies van hun 2 zonen moest betaald worden, als Maria Ida haar aanvraag doet voor in te treden in de begijnenorde te Tongeren kreeg ze een jaaropbrengst van 95 gulden ( circa 1900 gulden kapitaal ) aan rentes mee en de pacht van 1ha 52ca landbouwgrond.
Mathijs overleed in 1783, hij was 30 jaar schepen van Meer en Bolder.

Huwelijksakte M. Box en C. Raedts ( Rijksarchief Hasselt ).
5. Testament van Petrus Box, de jonge.
Feitelijk hadden de eigendommen van Nicolas Box en Cornelia Raedts evenredig verdeeld moeten worden onder hun kinderen. We weten dat Petrus de woning, stallen, weide en tuin in de Krukstraat geërfd had en daarbij nog enkele landbouwgronden. Sommige erfgenamen waren hier niet gelukkig mee en dit bracht ongenoegen. Petrus Box overleed te Borgloon op 22 november 1782 en volgens zijn testament kregen zijn 2 zussen, Catherina en Cornelia, ieder 500 gulden, er was wel een voorwaarde aan verbonden. Ze moesten de verdeling van de eigendommen, waaronder de hoeve, afkomende van hun ouders, schoonouders en grootouders goedkeuren zoals die na het overlijden van hun ouders was vastgelegd. Ze mochten geen eisen meer stellen ten nadelen van de kinderen van Mathijs Box of zijn vrouw. Op 11 december 1784 verschenen Lambert Vandenbosch en echtgenote, Catherina Box, voor de justitie van Meer en Bolder, ze bevestigden dat ze akkoord gingen met de voorwaarde, alles werd schriftelijk vastgelegd, Joannes Box overhandigde hun 500 gulden (4). Of Cornelie Box haar 500 gulden ontvangen heeft, hebben we niet terug gevonden maar we vermoeden van wel.
Nicolas Box erfde de hoeve met aanhorigheden want op 12 december 1787 liet Leonard Tans het volgende optekenen .. heeft voor en in naeme van den eerw. Heer Nicolaus Box van Meer soone wijlen Mathijs Box verzorgt te releveren en te ontfangen nae doodt en afflijvigheijd van wijlen den eerw. Heer Petrus Box in sijn leven pastor en canonik tot Loon oom van geseijde eerw. Heer Nicolas Box, huys en hoff met ap en dependentiens van dien gestaen en gelegen binnen den dorpe Meer in de Crukstraat ( 5 ).
6. Testament van Joannes Tilman Box.
Joannes liet zijn testament noteren op 16 juni 1789 en overleed 2 maand later op 12 augustus. Hij voorzag 3000 gulden voor zijn zus Cornelie, te betalen in schijven van 1000 euro per jaar. Op 27 november 1789 verscheen Nicolas Box, pastoor te Broekom, voor de justitie van Meer en Bolder in gezelschap van Cornelie Box. Hij betaalde haar de eerste schijf van 1000 gulden en 10 gulden intrest ( 3 maanden aan 4% ). Cornelie moest wel afzien van eventueel recht zij zou hebben op het nalatenschap van haar broer Wilhelm en zus Margaretha. De overeenkomst werd weer mooi op papier gezet. ( 6 ).
Wilhelm was ziek en op 9 februari 1777 noteerde notaris H. Parthoens zijn laatste wilsbeschikking. Buiten de nodige garanties voor zijn ziel en die van zijn zus Margaretha gingen al zijn eigendommen naar zijn broer Mathijs, zijn zussen Cornelie en Catherine werden niet vermeld. Wilhelm overleed 1 dag later op 10 februari.
Uit een tekst van een voorval van 16 december 1790 kunnen we concluderen dat het tussen Cornelie en haar schoonzus Catherina Raedts niet meer goed gekomen was. Nicolaes Engels, kleinzoon van Cornelie, was wat herrie gaan schoppen bij Catherina. Zij verklaarde achteraf …dat op dit seggen dito Claes Engels immediaet veranderde van propoest en seijde dat hij zig moest revancheren om en wegens die zaake oft proces die sij declarant, so dito Claes Engels pretendeerde, met sijnen vaeder moest vereffenen, waerop sij declarant tot antwoort gaft, ik heb met dijnen vaar oft vaeder niet in het weiniste te doen, dan wat aengaet die zaaken, die gaan dijn grootmoeder aan.
Cornelie Box was op 19-jarige leeftijd, in 1737, gehuwd met Jan Vandenbosch. Er kwamen 4 kinderen tussen 1738 en 1746. Het parochieregister vermeldt op 24 november 1746 het overlijden van Jan Vandenbosch, pretor van Riemst en Herderen, vermoedelijk was dit haar man daar er na 1746 geen kinderen meer kwamen en zij slechts 28 jaar was. In 1746 had ze reeds een zoontje van 2 jaar verloren en in 1758 verloor ze nog een dochter van 12 en een zoon van 17 jaar. Ze bleef alleen achter met haar dochter, Marie. Die was verliefd geworden op Nicolas Engels van Meer maar Cornelie was tegen een huwelijk en had het laten uitstellen om haar dochter op andere gedachten te brengen. Maar ze heeft zich erbij moeten neerleggen: siende dat daer geen veranderinge oft deliberatie van haer dochter op handen is en om alle quaet en sonden dewelcke occasionelijck tusschen de voorseijde twee persoonen souden kunnen voorvallen te eviteren aengesien sij met malcanderen wegh gegaen sijn, soo heeft sij ons verclaert soo sij bij desen is verclaerende, dat sij consentert in houwelijck van haere voorseijde dochter Marie met den voorschreven Claes Engels ( 7 ). Nicolas en Marie huwde op 29 juli 1761. In het gezin Engels – Vandenbosch kwamen er tussen 1762 en 1781 11 kinderen. Het eerste werd doodgeboren maar bij de 10 anderen vinden we geen Box terug als peter of meter.
7. Catherine Raedts en de verpachting.
Na het overlijden van haar man heeft Catherine Raedts waarschijnlijk het landbouwbedrijf gerund. Op 25 februari 1795 liet ze echter een verpachtingscontract, met aanvang op 15 maart, noteren door haar schoonzoon, J. P. de Bellefroid, tussen haar en Arnold Copis van Grootloon en zijn echtgenote Marie Beerden voor de duur van 3 jaar. Het is voor die tijd een gedetailleerd contract. Ze verhuurde een gedeelte van haar winning en iets meer dan 47 bunders ( circa 41 ha ) landbouwgronden.
Enkele punten uit het contract:
Punt 2: Dat de uijtgeverse haer reservert voor haer wooning en gebruijck in de winninge, voor huys, kamer, met de twee kamerkeus in dito kamer opgaende, het duyfthuijs met alle de plaetsen daer onder, den ondersten kalder den geheelen klijnen peertstal mits gaders alle de solders dus dat den aennemer enckelijck sal hebben den solder boven de keucken en voorschreven camer over welcke solderij de uijtgeverse ende haere sallen doorganck hebben.
Punt 28: Dat den aennemer gheen domestiqens sal meugen hueren oft houden dewelcke soude dienen tot schagering oft miscontentment van de uitgeverse oft de haere maer sal de selve op de eerste vermaening moeten weghsenden.
Punt 42: Dat in geval van militaire logeringe en winterquartier of overvallingen van millitaire bij den dagh oft nachte den aennemer sal gehouden wesen de selve altemael tot volle ontlastinge van de uitgeverse te logeren houden en nourreeren soo wel de persoonen als henne peerden en soo geviel dat de uijtgeverse tot sulckx oft een ander object gedwongen wordt van ten te geven, te verstaen het wordt gedwongen niet alleen als sij sulckx soude moeten geven par force maer oock als sij sulckx oft d’een oft d’ander soude moeten geven om hen te stillen appurseren en weght te krijgen, sal den aennemer sulckx altemael moeten vergoeden aen de uijtgeverse en sullende aen het gesegt der uitgeverse en de haere volcomen geloof moeten gegeven worden soo haest sullen affereren het selve met eedt te affirmeren.
Punt 43: Dat de sauvegarden welcke door de uijtgeverse sullen gesolliciteert worden door den aennemer sullen moeten betaelt ende genourreert worden soo wel de persoonen als de peerden.
Punt 51: Dat het mits desen seer stricktelijck gelast wordt aen den aennemer van altijdt de wackende ooge te houden op de sijne als serienselijck verbiedende van nogh bij daege nogh bij den avont veel minder snachts te gaen en te loopen in den meesthoff, schure stellergiens en aenhancke van voorschreven winninge met eenige sorte van tabackx pijpen het sij in den mont, hand oft maele selffs oock met gheen eenig vuer off licht ten sij alleenelijck voor de curreeren de sieke beesten, wanner den meester van het huijs de gesloten lantern sal moeten in de handt houden naer sulckx voor aff aen de uijtgeverse geadverteert te hebben en bij aldien het geviel, het gheen godt verhoeden wilt, dat door faute negligentie en onnackformitijt van den aennemer oft de sijne eenigen brandt oft andere destructie arriverde aen voorschreven winninge en haeren aenhanck dat den aennemer sal gehouden wesen sulcken gedaenen schaede te vergoeden oft wel de winninge met haeren aenhanck te restaureren en herbouwen.
Punt 75: Dat bij aldien geviel dat den aennemer manquerde van voorschreven conditiens clausulen en reserven stiptelijck naer te comen soo sal hij soo haest daer aen manqueren sal ipso facto vervallen van sijnen toust oft ten minsten dan sal halff meert opvolgens moeten abandonneren voorschreven winninge met alle ap en dependentiens en laeten ter libere dispositie van de uitgeverse oft de haere sonder aen de selve nogh oock aen de landerijen en weijden eenig recht meer te hebben uijt eenige hoffde.
Catherina zou ook trachten haar beesten te verkopen tegen 15 maart, wat doet vermoeden dat ze tot nu toe het landbouwbedrijf gerund had.
Op 22 februari 1796 klopte A. Copis aan bij notaris J.P. de Bellefroid. Hij verklaart soo ten respecte des verlies van sijne vrouwe als uijt hoffde van dese schrale tijden den voorschreven drij jaerigen toust niet te konnen ten eijnde uitbrengen daerom is als dus besoonen en beraeden gewest aen den selven te renuntieeren soo renuntieert mits desen voor half meert aenstaende wanner hij voorschreven winninge oft de daer aen annexe goederen niet meer en gederekt te bewoonen te gebrucken oft cultiveren dan ter contrarie laetende de selve well alle annexe goederen ter vrij dispositie.
Op 28 februari 1796 stelde J.P. de Bellefroid een nieuw pachtcontract op tussen Nicolas Joseph Box, als vertegenwoordiger van zijn moeder Catherina Raedts, en Jan Vanormelingen van Haren in huwelijk met Marie Clenaers, weduwe met kinderen van Jacobus Vanvinkenroy. Ze waren in 1791 te Overrepen gehuwd. Het pachtcontract is even gedetailleerd. Waarschijnlijk waren de beesten van Catherina verkocht daar er geen vermelding meer van gemaakt werd.
8. Bevolkingstelling van 1796.
Op het nummer 43 in Meer woonden toen:
-
Joannes Vanormelingen, 48 jaar fermier
-
Maria Lenaers, 55 jaar épouse
-
Joannes Vanvinkeroy, 26 jaar fils
-
Herman Vanvinkeroy, 29 jaar fils
-
Louis Vanvinkeroy, 14 jaar fils
-
Margrita Grommen, 30 jaar domestique.
In 1800 woonde de Jan Vanormelingen nog in Val-Meer.
Op het nummer 44 woonden:
-
Catherina Raedts, wed van Mathias Box, 63 jaar fermier.
-
Catherina Box, 24 jaar fille
-
Leonard Raedts, 66 jaar prêtre ( broer van Catherina )
-
Eva Raedts, 60 jaar sa soeur
-
Ida Renckens, 19 jaar domestique. Zij verbleef toen 2 jaar in Meer.
9. De verpachting van 1818.
Nicolas Box overleed te Broekom op 15 juli 1806. Gedurende de Franse Revolutie bleef Nicolas trouw aan zijn opdracht, weigerde de eed van haat af te leggen en voor deze reden werd hij veroordeeld voor de deportatie van 4 november 1798. Hij kon echter ontsnappen (3).
Zijn zus Maria Ida Box, begijn te Tongeren, overleed op 22 april 1815.
Joannes Petrus de Bellefroid, grootgrondbezitter, notaris te Borgloon van 1782 tot 1797, schepen van Meer en Bolder vanaf 1783, burgemeester te Borgloon, enz….liet als eigenaar door notaris G. Raymakers van Klein-Gelmen op 28 november 1818 een pachtcontract opstellen voor de verpachting, voor 6 jaar, van een hoeve in Meer met ongeveer 38 bunders ( +/- 33 ha ) bijbehorende landbouwgronden, tuinen, enz… ten voordelen van Lambert Claes en zijn echtgenote Marie-Anne Vanbilsen, woonachtig in Zepperen, met aanvang midden maart 1819.
De jaarlijkse pacht werd vastgelegd op:
-
112 gulden ( Ndl ) voor de woning, stallen, …, de 1ste maal te betalen op 10 februari 1820.
-
1192.5 liter spelt per bunder boomgaard.
-
586.02 liter spelt per bunder akkerland.
Tweemaal per jaar werd verwacht van de pachter dat hij 1192.55 liter rogge, - gerst, - tarwe en – spelt op de zolder van de eigenaar deponeerde, de kosten van deze goederen zaten in de jaarlijkse kosten.
De verdere condities werden in 20 punten beschreven.
Met Kerstmis verwachtte de eigenaar een vet varken van +/- 100 kg, appelen of peren, aardappelen en wortelen. In augustus stond de pachter in voor de transport van 5 karren steenkool, de eigenaar betaalde alleen voor de steenkool.
De eigenaar behield zich “ le quartier de maître “, de brouwketel, de kleine stal, het duivenkot, de oude moestuin en “ la cure “ ( pastorie ), feitelijk alles wat zijn schoonmoeder, Catherina Raedts, gebruikte toen ze in Meer verbleef. De pastorie zal wel voor haar broer, Leonard, geweest zijn, hij was vicaris van Val en Meer.
Bij een bezoek van de eigenaar aan Meer moest de pachter voor zijn paarden zorgen. Hij kon ook het contract verbreken binnen de eerste 3 jaar, de pachter kreeg 3 maanden de tijd om te vertrekken zonder schadeloosstelling.
De pachter moest uiteraard de gebouwen, voorraden, boomgaarden, akkerlanden, ….achterlaten in dezelfde staat als bij de start van het contract. Grachten en hagen moesten onderhouden worden. Bij beschadiging van de oogst door een externe factor stuurde de eigenaar een expert om de schade op te meten, indien de melding van schade binnen de 3 dagen binnenkwam.
Bij het opstellen van het kadaster in 1842 werd de hoeve met bijbehorende gronden als voorbeeld genomen voor de berekeningen, toen was er sprake van 31ha waarvan iets meer dan 16ha in Val-Meer. De overige dorpen: Z-Z-Bolder ( 6ha ) , Millen ( 5ha ) Riemst ( 2ha ) en de rest in Vroenhoven, Bitsingen, Wonck en Rukkelingen.
Joannes Petrus de Bellefroid overleed te Borgloon op 31 juli 1828, tijdens zijn notaris periode tekende hij met J.P. de Bellefroid, dus met kleine “d”. Zijn vrouw, Marie Cornelie Box, overleed op 30 augustus 1828. Zij trad regelmatig op als getuige en tekende met M.C. Box. Een vrouw in de 18de eeuw die lezen en schrijven kon, was een uitzondering, zeker voor Val-Meer.
In 1841 woonde het gezin Lambert Claes – Marie Anne Van Bilsen nog steeds in de Krukstraat.
-
Kadaster 1842.

Krukstraat : Atlas der buurtwegen. .
326 is de hoeve, bij de Wén, in eigendom van Marie Gertrude de Bellefroid. Ook 324, boomgaard, en 332, tuin, waren haar eigendom. 331 was een gebouw door Mathijs Box aangekocht in 1752 en ook haar eigendom.
De woning had klasse 4 : Huis van zavelsteen gebouwd, gedekt met pannen, hebbende 2 beneden plaetzen en een kabinetje en hetzelfde getal boven plaetzen er zijn enige aenhoorigheden.
Marie Gertrude de Bellefroid, rentenierster, was de dochter van Joannes Petrus en M. Cornelie Box. Buiten haar eigendommen in de Krukstraat had ze nog een 7ha 66a landbouwgronden in Val-Meer. Haar neef, Libertus Tans pastoor in Veldwezelt, had er een 5ha 75a in eigendom. Marie Gertrude overleed te Borgloon op 19 juli 1855, 71 jaar, ze was de laatste nakomelinge van het gezin de Bellefroid – Box. Haar eigendommen gingen hoofdzakelijk naar haar familie Tans. Libertus Tans overleed te Veldwezelt in 1867 en de eigendommen in de Krukstraat met iets meer dan 10ha landbouwgronden in Val-Meer werden geërfd door Marie Elisabeth Tans, kleindochter van Libertus Tans en Eva Box. Marie Elisabeth, rentenierster, huwde te Borgloon, waar ze woonde, op 26 augustus 1868 met Engelbert Froidmont, griffier te Zichen-Zussen-Bolder.
Met een ruil in 1859 werd het grootste gedeelte van de tuinen 327 en 328 samengevoegd bij de hoeve.
11. De pachters in de 19de eeuw.
Lambert Claes en Marie Anne Van Bilsen bleven er wonen. Hun dochter, Maria Catherina, geboren in Zepperen in 1816, huwde in 1846 met Servais Savenaye, woonachtig in Bolder, waar ze zich na hun huwelijk ook vestigden. Hun 3 kinderen, Marie Anna ( ° 1848 ), Willem ( ° 1850 ) en Catherina (° 1851 ) werden in Bolder geboren. In de jaren 1850 kwamen ze in de Krukstraat wonen. Marie Anne Van Bilsen overleed in 1858 en haar man in 1870.
In 1882 woonde er:
-
Servais Savenaye en zijn vrouw Maria Catherina Claes.
-
Marie Anna Savenaye ( ° 1848 ) en haar echtgenoot , Mathijs Vandenbosch ( ° 1846 ), in 1877 gehuwd.
-
Enkele kinderen Vandenbosch.
-
Meerdere knechten en dienstmeiden.
Servais Savenaye overleed in 1890 en Maria Catherina Claes in 1895 en zodoende bleef het gezin Vandenbosch – Savenaye alleen op de winning wonen. Ze hadden 6 kinderen, een dochtertje stierf in 1885 en hun oudste zoon, Ludovicus in 1909. De 4 resterende kinderen: Catherina ( ° 1878 ), Renier ( ° 1881 ), Elisabeth ( ° 1887 ) en Grietje ( °1891 ) .
De eigenaars van de winning E. Froidmont en M. E. Tans stierven resp. in 1891 en 1893.
12 De aankoop.
Tussen 1917 en 1919 kochten Mathijs en Maria Anna de boerderij met meerdere landbouwgronden van kadaster identificatienummer 1316, geen verdere info. In 1919 waren ze, buiten de boerderij in de Krukstraat, eigenaars van een woning op de Bond en eentje in de Bergstraat. Daarbuiten bezaten ze een 3ha 50a landbouwgronden, tuinen, boomgaarden, …. Maria Anna overleed in 1920, Renier op 13 januari 1924 en Mathijs op 25 april 1924.

Maria Anna Savenaye en Mathijs Vandenbosch ( foto C. Fagard
13. Laatste eigenaars.
Elisabeth Vandenbosch ( ° 1887 ), in huwelijk sinds 1909 met Jan Geurts van Riemst, verhuisde met haar gezin in de jaren 1920 van de Bergstraat naar de Krukstraat. Haar oudere zus, Catherina, overleed in 1932. Elisabeth stierf in 1956. Het gebouw in de Krukstraat werd opgedeeld onder haar 4 kinderen: Mathieu, Louis, Laura en Marie-Anne. Voor het eerst in meer dan 250 jaar had de hoeve meerdere eigenaars. Ze werd slecht onderhouden en afgebroken.

Elisabeth Vandenbosch de laatste eigenares van de volledige hoeve ( foto F. Geurts ).
14. Het woord “Wen “.
Het woord wen, wenne of win vinden we regelmatig terug in aktes van de 17de en 18de eeuw. In 1699 schreef men: Jan Nelissen als wen van den heer Schell tot Luik. In een akte van 12 juli 1708 lezen we: Jan Nelissen als gebruycker en in dezelfde akte Jan Nelissen als winne ( V_15_180 ). Op 22 mei 1786 schreef men: Nelis Nelissen als win van d’erffgenaemen van d’heer Omalius tot Luyk voormaels d’heer De Schell ( Arenborch 6_13 ).
We weten dat 3 generaties Nelissen de winning van Jehan pachtten, we zouden het woord “”wen” ook kunnen vervangen door pachter want “ bij de Wèn” was ook meer dan 100 jaar een pachthoeve.
Bronnen:
-1 : Schepenbank Meer en Bolder, register 10
-2 : Hof van Arenborch, boek 5
-3 : Heemkring Borgloon
-4 : Schepenbank Meer en Bolder, register 13.
-5 : Hof van Arenborch, boek 6
-6 : Schepenbank Meer en Bolder, register 14.
-7 : Notaris H. Parthoens.
-8 : Notaris J. Tans van Zichen
- Info F. Huls en F. Geurts.
- Bevolkings- , parochie- en gemeenteregisters van Val-Meer.