top of page
De Burrefetwinning

Jos Leben

   1.  Vandenbosch in Val.

Het huwelijk van Maria Stas van Val in 1634 met Reyner Vandenbosch van Millen was de start van de familie Vandenbosch in Val-Meer, ze zouden er lange tijd een belangrijke rol spelen. Op 14 februari 1646 werd Lambert te Val geboren en te Millen gedoopt, hij was het 5de kind van Reyner en Maria Stas ( zie ook artikel “ De hoeve Hamers “ ). Deze Lambert huwde een eerste maal met Cornelie Dibots met wie hij 2 kinderen had. Circa 1710 huwde hij een tweede maal met Elisabeth Philips, alias Steijnen. Elisabeth was gedoopt te Millen op 10 juli 1682 en zodoende circa 28 jaar bij haar huwelijk, Lambert was toen 64 jaar. Ondanks dit kwamen er nog 5 kinderen, hun eerste kind, gedoopt in 1711, werd Lambert genoemd en hun tweede kind, gedoopt op 9 mei 1712, kreeg dezelfde naam. Mathias, geboren in 1715, huwde ( 2de huwelijk ) te Kuringen in 1750 met Maria Catherina Huygen. Henricus werd geboren in 1719.

Elisabeth Philips overleed op 2 oktober 1720 en haar man, Lambert, op 21 augustus 1723. Lambert was schout van Val van 1686 tot 1723.

 

   2.  De deling.

Op 17 oktober 1738 werd de deling der goederen van Lambert Vandenbosch en Elisabeth Philips vastgelegd. Henricus erfde 4 roeden los en liber, Mathias erfde 8 roeden met de lasten en Lambert erfde ook 4 roeden en het huys moeshoft grashoft met ap en dependentie met noch ses groodt roeden en de lasten erop staande, de ligging van de woning werd niet beschreven. Daar Lambert de oudste levende zoon was erfde hij volgens Loons recht de woning.

 

   3.  Lambert en Catherina.

Lambert ( ° 1712 ) huwde met Catherina Box op 25 november 1733 maar dit moest overgedaan worden op 13 december 1733 daar ze familie waren in de 3de graad met combinatie 4de graad.   Catherina werd gedoopt op 11 mei 1710 als dochter van Nicolas en Cornelia Raedts. De oma, Maria Stas, van Lambert was de zus van Catherina’s overgrootmoeder, Cornelie Stas. In het gezin kwamen er 10 kinderen, geboren te Val, waarvan er 4 stierven voor hun 7de verjaardag en een dochter op 23-jarige leeftijd.

De anderen:

Cornelie, gedoopt op 3 februari 1735, bleef ongehuwd en overleed te Val-Meer op 12 september 1803

Lambert, gedoopt op 27 november 1737, werd priester

Jan Jozef, gedoopt op 26 april 1749, werd priester

Mathieu Joseph, gedoopt op 11 maart 1751.  ( zie de hoeve Hamers )

Nicolas.

Lambert was schout van Herderen en Riemst en schepen in Val. Hij overleed op 3 september 1786  en Catherina op 20 december 1790.

Huwelijksakte van Lambert en Catherina ( parochieregister Val-Meer ).

   4.  Deling en Testamenten

Op 2 april 1791 schreef Lambert Vandenbosch, pastoor te As, eigenhandig zijn testament :

Op heden den 2de april 1791 hebbe ik ondergeschrevene opgedraagen en gecedeert gelijk ik mits dezen ben opdraegende en cedeerende mijn huys, hoff en alle mijne goederen dewelke, ik soo uijt kracht van primogenetura als deijlinge naer de doodt van ouders zaliger bekoomen hebben zo onder Fall als elders gelegen aen mijnen broeder Nicolaes Vandenbosch, om reden dat mijne ouders zaliger mij in hun leven daar toe dikwils verzoght hebben voor den getrouwen bijstandt en hulpe die mijnen broeder voorschreven hun tot het eijnde van hun leven toe altijt gedaen en beweezen heeft.

Consenteerende in realisatie en approbatie alwaer noodig.

Aldus gedaan en gecedeert in mijn pastorael huijs tot Asch in den Kempen en tot teeken van waarheijd hebbe dit met mijnen zegel gezegelt en eijgenhandigt onderteekent , signature Lambertus Vandenbosch pastoor tot Asch. ( 1 )

Nicolas erfde dus de woning van zijn ouders via zijn broer Lambert.

 

Boven de ingangspoort lezen we “ anno 1792 LVdB”.  Refereert dit naar Lambert, pastoor in As, of ter herkenning naar zijn vader?

Foto Bert Vossen.

Op 4 april 1791 werden de goederen van Vandenbosch – Box verdeeld onder hun kinderen, de akte werd opgesteld door notaris Joannes Vandenbosch, zoon van Mathias en Maria Catherina Huygen. Als oudste zoon erfde Lambert dus de woning en bijhorende weide en tuin evenals enkele landbouwgronden. Zijn broers en zus erfden ieder een 51 roeden landbouwgronden ( 4 ).

 

Enkele dagen later schreef Jan Jozef, pastoor te Gellik, zijn testament.

Aangezien ick ondergeschreven door Gods gratie gepromoveert ben tot eene pastoreije dewelke mij geeft om eerlijk te leven en geattendeert dat niemandt van mijne naeste bestaende oft bleodverwantschap kinders heeft als meijnen broeder Nicolaus en dat desen sijn besten doet om ons ouders goetje dat hun veel sweet en arbeijt gecost heeft te verbeteren soo hebbe ik goedt gevonden van aen hem mijnen broeder Nicolaus Vandenbosch getrouwt met Maria Joanna Vivario te saemen reets hebbende in het leven 4 kinders, mijn kindts gedeelte geheel en gansch op te draegen, te geven en van nu aff te cedeeren, gelijk ik op heden den 25 april 1791 mijnen verjaardagh ben opdraagende, gevende en cedeerende hem des aengaende stellende in alle mijne geregtigheyd en mesterschap, zonder deze giffte oyt te connen herroepen met consent in realisatie en approbatie voor alle hoven en geregte waar noodigh.

Dit doende versoeke ik van mijnen broeder Nicolaus, dat hij onze suster Cornelia als sij bij hem wederom sal coomen woonen niet en sal verstooten maer broederlijk beminnen, tot in het graff toe voor haer goedje eerelijk zal behandelen, ook verzoek ik van mijne  andere broeders en suster dat sij mij niet qualijk moogen neemen dat ik dese giffte gedaen hebbe aen onzen broeder Nicolaus, vermits ik dit niet gedaen hebbe uyt eene affgekeertheyd van hun lieden, want ik hun alle leerlijk beminnen maer alleenlijk omdat hij onzen broeder het selve het meeste van noode heeft om sijne kinders tot eer van onzen naem en glorie van God des te beter op te voeden. Aldus opgedraegen, gegeven, gecedeert en van nu aff meester gemakt op dag, maand en jaar voorschreven te weeten op den 25sten april anni 1791 in mijn pastoraal huys tot Gellick en tot teken der waerheyd hebbe ik dit eygenhandig onderteekent. ( 1 )

In 1796 woonde Cornelia op de winning.

 

Op 30 januari 1817 liet Mathieu Joseph Vandenbosch zijn testament opstellen, zijn broer werd eenmaal genoemd

Ik verklaar al nog te fondeeren in de parochiael kerke van Fall een eeuwig duurende misse te singen tot troost der geloovige zielen, in de octave van der zelver vierdags mits dergelijks retibutie van twee guldens tien stuivers voor de heer pastoor en vijftien stuivers voor den koster. Tot assurantie der betaeling van deeze missen verklaar ik speciaelijk te verbinden een stuk land van vijf groot roeden gelegen onder Fall achter den Steen of een en twintig aren vijfenzeventig. Al welk land ik laat en legateere aan mijnen broeder Nicolaus Vandenbosch mits voormelden last nauwkeuriglijk te voldoen. Bijgeval nogtans gezeiden mijnen broeder dit legaat niet zoude willen accepteeren, laate ik het zelve met de daarop gestelde lasten aan de   mijne universeele erfgenaemen . ( 2 )

Drie zonen van Nicolaes werden ook genoemd. Zijn huis in de Kleinstraat ging naar zijn dienstmeid, het grootste gedeelte van zijn eigendommen gingen naar de Armen van Val-Meer. ( 3 )

 

   5.  Nicolaes Vandenbosch.

Nicolaes werd gedoopt op 31 januari 1755. Hij huwde te Rukkelingen a/d Jeker op 1 december 1780 met Marie Jeanne Vivario geboren te Itteren ( Maastricht ) op 26 mei 1754. Hun eerste 3 kinderen werden te Rukkelingen geboren in 1782, 1784 en op 12 juni 1786, daarna in Val-Meer.  Waarschijnlijk nam de familie Vandenbosch – Vivario zijn intrek in de Burrefet winning na het overlijden van Nicolaes’ vader.

In het gezin kwamen er 8 kinderen waarvan één meisje, geboren te Rukkelingen, vroegtijdig overleed. De anderen:

  1. Rene werd gedoopt te Rukkelingen op 26 februari 1782. Hij was burgemeester van Val-Meer van september 1813 tot augustus 1825. Hij bleef vrijgezel en overleed in 1839.

  2. Lambert.

  3. Marie Catherine, gedoopt op 21 maart 1788, huwde met Paul Coenegrachts van Herderen.

  4. Jan Jozef, gedoopt op 1 mei 1790. Heel waarschijnlijk jong gestorven.

  5. Mathias, gedoopt op 17 maart 1792, bleef vrijgezel

  6. Petrus Nicolas, gedoopt op 2 maart 1794, werd priester

  7. Marie Elisabeth, gedoopt op 16 december 1796, bleef vrijgezel.

Nicolaes was gemeenteraadslid in de Hollandse periode.

Marie Jeanne Vivario overleed te Val-Meer op 26 september 1823 en Nicolaes op 21 februari 1836.

 

   6.  14 april 1829 en successie.

Op 14 april 1829 liet Nicolaes Vandenbosch 3 aktes noteren door notaris Hubertus Wilhelmus Libens van Kanne.

  a.  Hij verpachtte aan zijn zoon , Lambert, voor 6 jaar :

        De helfte der huizingen bestaande deze in den geheelen rechter vleugel, gelegen naar den kant van de straat, als mede den gehelen           misthoff, stallingen, schuur en weide te nemen metende dit verpachde te zamen omtrent de zeven en tachtig roeden achttien ellen,             het all aan elkander gestaan en gelegen te Fall voorzegd, in de Rechtstraat.

         Item de menigte van circa de elf bonder twaalf roeden vierkant gelegen akkerland gelegen in vijf en veertig verschillende parcelen               onder de gemeenten Fall en Meer, Sichen, Riempst, Bassenge en Millen.

   b. Hij verkocht aan dezelfde zoon paarden, koeien, varkens, schapen, landbouwgereedschappen en een voorraad stro en hooi voor de             som van 1050 gulden.

   c.  Buiten erfenis schonk hij 25% van de winning en weide, gelegen in de Rechtstraat, met een totale oppervlakte van 93 roeden en 70                 ellen aan dezelfde zoon.

 

Nicolaes overleed op februari 1836 en in augustus werd de declaratie der successie genoteerd welke eigendommen verdeeld moesten worden onder zijn 6 overgebleven kinderen. Buiten de resterende 75% van de winning met weide in de Rechtstraat bezat Nicolaes nog een woning in Val in de Rechtstraat en een 60ha akkerland gelegen te Val-Meer, Millen, Zichen, Vroenhoven, Bitsingen en Wonck. Het gedeelte in Val-Meer bedroeg circa 32ha. Was dit allemaal eigendom of waren de pachtlanden en erfwenningen er ook bij ?

   7.  Declaratie der successie.

Declaratie der successie van Nicolaes Vandenbosch overleden den 21 februari 1936 binnen de gemeente Fall en Mheer provincie Limburg.

Wij ondergetekende:

  1. Renier Vandenbosch zonder beroep

  2. Lambertus Vandenbosch burgemeester

  3. Mathijs Vandenbosch landbouwer

  4. Maria Elisabeth Vandenbosch jonge dochter

  5. Petrus Nicolaus Vandenbosch pastoor te Vucht en ook aldaar woonachtig

  6. Maria Catherina Vandenbosch echtgenote van Paulus Coenegrachts woonachtig te Herderen, landbouwers van beroep.

En ten gevolge deser domicilie verkiezende ten huise van den tweden declarant te Fall en Mheer gelegen. 

Verklaren dat onze vader Nicolaus Vandenbosch overleden is en dat hij in zijn testament, verleden voor den notairs Libens den 14 april 1829 en geregistreerd te Bilzen den 25 april 1836, gelegateert heeft buiten deeling aen zijnen zoon den tweden declarant het vierde gedeelte van zijn huis, mishof, schuur, stallinge, annex, bouwagien, koolhof, weide gelegen te Fall, gemeente Fall en  Mheer samen aen mate houdende in het geheel  93 roede 73 ellen.

Regenoten:

Oost : de erfgenamen Jan Nelissen.

Middag : de waterzouw

Noord : de Regtstraat.

En het overig : aen de declarant hier boven vermeld verbleven is.

Den 21 februarij achtienhondert sesendertig in de gemeente Fall en Mheer alwaer hij zijn laatste woonplaets heeft gehad, dat hij zijn andere goederen zonder testament heeft nagelaten en dat wij de eenige erfgenamen zijn van onzen vader voornoemd voor den eigendom der onroerende goederen alle gelegen onder de naervolgende gemeente te weten:

Opgemaakt te Fall en Mheer den 4 augustus 1836.

   8.  Lambert Vandenbosch.

Lambert werd te Rukkelingen a/d Jeker gedoopt op18 februari 1784. Te Zichen-Zussen-Bolder huwde hij op 24 januari 1820 met Ida Lenaerts, gedoopt op 2 februari 1788.  Ze zorgden voor 8 kinderen:

  • Marie Jeanne, geboren op 26 december 1820, huwde met Pierre Onclin. Ze zijn de ouders van Lambert, burgemeester van Val-Meer van 1885 tot 1908.

  • Isabelle, geboren op 28 februari 1822, bleef ongehuwd

  • Nicolaus Renerus, geboren op 4 juni 1823, hij volgde zijn vader op als burgemeester in 1851 en bleef dit tot 1885. Hij huwde met Cornelia Palmans.

  • Gertrude, geboren in 1825, huwde met Laurent Poisket.

  • Lambert Mathias, geboren in 1827, werd priester

  • Petrus Wilhelmus.

  • Marie Catherina, geboren op 23 mei 1830, huwde met Theodoor Monard. Ze zijn de ouders van o.a. Jozef ( Job van Palmaere ) en Docke.

  • Pierre Jacobus, geboren in 1832.

 

   9.  Bevolkingsregister van 1841 en kadaster 1842.

Op 1 januari 1841 stelde pastoor Lijnen een bevolkingsregister samen. Op de Burrefet-winning woonden de familie L. Vandenbosch – Lenaerts, Mathias - en Elisabeth Vandenbosch, deze twee laatsten broer en zus van Lambert.

Bij het opstellen va het kadaster in 1842 is Lambert eigenaar van D938 ( Boomgaard ), D939 ( Tuin ), D940 ( Bakhuis ) en D942 de winning.

Kadaster 1842. ( Rijksarchief Hasselt ), D938 : boomgaard, D939 : Tuin, D940 : Bakhuis, D942 : Winning

In 1842 was Mathias Vandenbosch eigenaar van 2 woningen in de Bolderstraat die hij aan zijn neefje Lambertus Mathias, priester, doneerde. Zijn andere eigendommen werden verdeeld onder de directe familieleden.  

Volgens het kadaster bezat Lambert een 10ha akkerlanden, tuin, weide, ….in Val-Meer. Mathias en Elisabeth bezaten duidelijk minder.

10.   De verkoop.

Lambert Vandenbosch overleed op 7 februari 1851, hij was burgemeester van Val-Meer van 1830 tot 1851 en in de Hollandsche tijd meerdere jaren secretaris.

Op 30 juni 1851 werd een declaratie van zijn nalatenschap genoteerd, volgens de lijst bezat hij 11ha landbouwgronden, weide, tuin, enz….waarvan 8.5ha in Val-Meer alhoewel het kadaster van 1842 voor Val-Meer van 10ha spreekt.

Op 25 mei 1859 verkochten 6 kinderen van Lambert hun deel in de winning, genoteerd onder kadasternummers D938, D939, D940 en D942 aan hun broer Petrus Wilhelmus voor een totaal bedrag van 7500 frank zodoende bezat hij 7/8 van de winning. Alleen Nicolaus Renerus verkocht zijn deel niet.

 

11.  Petrus Wilhelmus.

Petrus Wilhelmus werd geboren op 15 december 1827. Hij huwde een 1ste maal te Glons met Marie Joanna Hanssen met wie hij 5 kinderen had waarvan twee als baby overleden. Met zijn 2de vrouw, Gertrudis Bellefontaine, had hij 4 kinderen.

Kinderen uit zijn 1ste huwelijk zijn o.a.:

  • Maria Ida Joanna, geboren te Glons op 14 juni 1854. Zij huwde op 26 februari 1876 met Laurent Huls, geboren te Eisden( Ndl ) op 15 januari 1846.

  • Lambert, geboren te Glons op 20 januari 1857, huwde met Emilie Vandenbosch van Jute.

 

12.  De erfenis.

Petrus Wilhelmus overleed op 22 maart 1889.

Op 17 oktober 1889 werden zijn goederen verdeeld.

Voor meester Aloyoins Sproelants notaris residerende te Ruckelingen op de Jeker en in tegenwoordigheid der nagenoemde getuigen, te Fall-Mheer zijn verschenen:

  1. Mevrouw Maria Ida Vandenbosch, bijgestaan door haar echtgenoot mijnheer Laurent Huls, wonende in Millen.

  2. Mijnheer Lambertus Joseph Sebastianus Vandenbosch, wonende te Boirs, handelende zoo in eigen naam als in hoedanigheid van bijzonderen gevolmachtigden van mejufvrouw Pauline Vandenbosch wonende in het klooster te Laval.

  3. Mijnheer Jan Joseph Alphonse Vandenbosch wonende te Boirs.

Mevrouw Huls en de heren Lambertus Joseph en Jan Joseph Vdb zijn kinderen van Pieter Willem en Marie Joanna Hansen.

  1. Maria Joanna Therese Vdb

  2. Pieter Nicolas Vdb

  3. Pieter Jacobus Vdb

Pauline , Marie Joanna, Pieter Nicolas en Pieter Jacobus Vdb zijn kinderen van Pieter Willem en Gertrudis Bellefontaine.

  1. Anne Marie Cleuren, huishoudster, weduwe van Pieter Willem Vdb.

Welke komparanten willende uit de onverdeeldheid geraken der onroerende goederen deel makende zoo van de gemeenschap welke bestaan heeft tusschen Anne Marie Cleuren derde echtgenote van Pieter Willem Vdb vader der zes eerste komparanten als van de nalatenschap van dezen laatsten, hebben ons verklaard dat volgens akte van gift onder levenden verleden voor meester Lijsens notaris te Tongeren in datum van achtsten februarij achttien honderd drie en tachtig den overledenen Pieter Willem Vdb voornoemd gift gedaan heeft aan zijne gezegde echtgenote Anne Marie Cleuren, van zulle deel in vollen eigendom zijner roerende en onroerende goederen die hij bij zijn sterven zal achter laten waarvan de wet hem de vrije beschikking toelaat . Dat deze beschikking, volgens de wet, moet bepaald worden op een kindsdeel, dat een achtste zijner nalatenschap . Dat de gemeenschap van goederen, leest welke bestaan heeft tusschen den overledenen en zijne derde echtgenote Anne Marie Cleuren slechts begrijpt:

  1. Een parceel grond, misthof met poel, weide en aanhorigheden groot 12 a 20 ca gelegen te Fall-Mheer ter plaatse genoemd Fall het dorp thans begrepen in de winning met aanhorigheden beschreven onder nummer een van het eerste lot.

  2. Een land groot 4a 36ca gelegen te Fall-Mheer, boven de Mielesteeg thans begrepen in een land van 95a .

Vervolgens hebben de komparanten acht loten gemaakt van gezegde goederen, welke zij zich toebedeeld hebben als volgt

Eerste lot: Mevrouw Huls :

  1. Een huis met aanhorigheden, tuin, weide en open plaats groot volgens kadaster 1ha 23a 50ca, gelegen Fall-Mheer ter plaatse genoemd Fall het dorp gekadastreerd nummers 942a, 942d, 939, 940, 937d, 938c

  2. Een land 29a, achter Stroekesteeg, B93

  3. Een land 10a 70ca, Wilkenseide, D126

  4. Een land 18a 60ca, op de Gubben, D208.

  5. Een land 29a 80ca, achter Nijskenshof D909b

  6. Een land 31a 70ca, op de Heggen, D653

  7. Een land 17a, aan de Zouw, 934 waarschijnlijk is dit ook sectie D

Tweede lot Lambertus Joseph S. Vdb

  1. Een land 20a, tussen de twee groezen, D534

Derde Lot Jan Joseph A. Vdb

  1. De helft te nemen in de lengte naar den kant van de straat van een parceel land houdende in het geheel 33a 10ca, aan den Kuilenweg,  D164

  2. Een land 4a 65ca , voor de Kuilen, C86

Vierde lot Pieter Jacobus Vdb

  1. De andere helft van D164

  2. Een land 8a 70ca, tusschen Mielesteeg en de Hekkestraat, D817.

Vijfde lot Pauline Vdb.

  1. Een gedeelte van 24a 30ca te nemen in de lengte uit een parceel land groot in het geheel 95a, D320 en D321a

Zesde lot Pieter Nicolas Vdb.

  1. Een gedeelte van 24a 30ca te nemen in de lengte uit een parceel land van 95a beschreven in het voorgaande lot.

Zevende lot Maria Joanna Therese Vdb.

  1. Een gedeelte van 19a 10ca te nemen in de lengte uit het parceel land van 95a, zie lot 5 en 6.

  2. Een parceel land groot 5a 40ca, D386

Achtste lot Anne Marie Cleuren.

  1. Een gedeelte van 27a 30ca te nemen in de lengte uit het parceel land van 95a , hiervoor beschreven.

 

Waarom erfde Maria Ida Vandenbosch veel meer dan haar broers en zussen?

D937 ( 41a ) was niet in bezit van Lambert Vandenbosch, dit is dus later bijgekocht.

Binnenkoer ( foto HK Val-Meer )

13.  De gift.

Na hun huwelijk installeerden Laurents Huls en Maria Ida Vandenbosch zich in Kanne waar 7 kinderen geboren werden. In 1885 woonden ze in Millen waar 3 kinderen geboren werden en in 1893 kwam er nog eentje in Val-Meer.

Laurents stierf op 19 december 1907 en op 4 december 1928 deed Maria Ida een gift ten voordelen van haar oudste dochter, Maria Joanna Isabella, sinds 19 oktober 1900 in huwelijk met Arnold Willems :  

Madame Vandenbosch Maria Ida Joanna, weduwe Laurent Huls, huishoudster wonende te Fall-Mheer en geboren te Boirs den veertienden juni achttien honderd vier en vijftig.

Dewelke bij deze verklaart gifte onder de levenden te doen bij vooruit gift en buiten erfdeel:

Aan haar dochter madame Huls Maria Joanna Isabella, huishoudster ( ° Kanne 19-01-1877 ) , bijgestaan door haar echtgenoot Willems Arnold: Eene woning gelegen te Fall-Mheer en bestaande uit vier benedenkamers, gang, zes slaapkamers en zolder groot volgens gedane meting één are dertig centiaren ten kadaster bekend “ Fall het dorp “ sectie D gedeelte van nummer 942d, groot in geheel tien aren zestig centiaren. Aan de schenkster toebehorende ingevolge akte van deeling verleden voor notaris Sproelants in verblijf te Rukkelingen op Jeker den zeventienden oktober achttien honderd negen en tachtig.

Tegenwoordige gifte onder de levenden heeft plaats onder de gewone waarborgen van daad en recht en de goederen worden afgeraam en aanvaard voor vrij zuiver en onbelast van alle hoegenaamde schulden en hypotheken en heeft verder nog plaats onder de volgende lasten en voorwaarden:

  1. Vanaf heden heeft de begiftigde den vollen eigendom der geschonken goederen, het gebruik en genot eveneens vanaf heden en is gehouden en alle hoegenaamde contributen over beginnen te betalen vanaf den eersten januari aanstaande.

  2. Deze goederen worden wederzijdsch afgestaan en aanvaard in de staat waarin zij zich bevinden met alle hunne bestaande erfdienstbaarheden zoo heerschende als lijdende zichtbare als onzichtbare, voortdurende als niet voortdurende, zonder waarborg over den staat van onderhoud der gebouwen noch over de uitgedrukte grondmaat waarvan het verschil in min of meer xx het ook een twintigste gedeelte tot voordeel of nadeel van de begiftigde zal zonder hoegenaamde verhaal tegen de schenkster.

  3. De hooger gemelde begiftigde ……

 

Deze gift heeft plaats op last van aan de schenkster te bezorgen haar leven gedurende kost, kleederen, oppas en verzorging van alle aard zoo bij ziekte als bij gezondheid; in geval van ziekte haar door eenen geneesheer van haren keus te laten verzorgen, in een woord haar alles te geven wat zij noodig kan hebben gelijk het haren maatschappelijken en gezondheidstoestand vergen, hetgeen door de begiftigde met machtenging van haren echtgenoot wordt overgenomen. Deze last wordt voor registratie geschat op vijftienduizend franken. Tot het heffen der rechten voor enregistrement en anderen wordt het hooger geschonken goed geschat op dertigduizend franken.

Maria Ida Vandenbosch overleed op 1 maart 1931, ze was de laatste Vandenbosch eigenares van de Burrefetwinning.

( Foto HK Val-Meer / B. Vossen )

  14.  De verkoop.

Op 2 maart 1939 verkocht Maria Huls, echtgenote van Arnold Willems, aan Laurent Huls, gehuwd met Helena Maria Palmans: Gemeente Fall-Mheer eene woning gelegen in het dorp bestaan uit vier benedenkamers, gang en kelder, zes slaapkamers en zolder, groot volgens gedane meting een aar dertig centiaren sectie D nummer 942f met vrijen doorgang van alle gebruik over den cour en onder de tegenwoordige bestaande poort zooals vermeld goed verbeeld is onder lot zes van het plan opgemaakt te Tongeren den negen en twintigsten oktober negentienhonderd drie en dertig door de gezwore landmeter Jan Alberty.

De kooper zal dadelijk den eigendom en het genot hebben van het verkochte goed mits ervan alle belastingen en imposten te betalen vanaf eersten januari negentienhonderd negen en dertig.

Verders is deze verkoop toegestaan en aangenomen mits den prijs van zeven duizend frank betaalbaar op eersten september negentienhonderd veertig mits erover jaarlijks drie ten honderd intrest te betalen.

Familie Huls – Palmans ( foto HK Val-Meer / Val-Meer vroeger )

René, geboren in 1925 en zittend op het tafeltje, bleef als laatste van de familie Huls op de winning wonen. Ze werd verkocht en in de jaren 1990 was er een restaurant gevestigd, na lang leegstand kochten Tongenaren de winning om ze als woning te gebruiken.

Bron:

( 1 ) : Schepenbank Val

( 2 ) : RADOC archief Piet Peumans

( 3 ) : J. Kerkhofs

( 4 ) : Notaris J. F. Vandenbosch van Hoeselt.

Parochiale registers van Millen en Val-Meer

Kadaster 1842 ( Rijksarchief Hasselt )

 

11 juli 2024.  

bottom of page